Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vianoce u Rómera a Via Vitis od 15.12. do 18.12.2022

GALÉRIA MAPA
Dátum: 25.11.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 566
Vianoce u Rómera a Via Vitis od 15.12. do 18.12.2022

Tento rok počas predvianočného obdobia nás nájdete na viacerých trhoch. 

Na Hlavnom trhu prezentujeme Vajnory a našu snahu o záchranu Vajnorských vinohradov. 

Štyri dni budeme v Rómerovom dome, aby ste mohli ochutnať vajnorské vínka od spolkových vinárov

No a samozrejme, že sa na Vás budeme tešiť aj vo Vajnoroch, kde si pripravíme tiež zopár špecialít pre Vás.

Ako partner Národného Trustu n.o. Vás pozývame na vianočné kultúrno-spoločenské podujatie v nádherných historických priestoroch Rómerovho domu - renesančného meštianskeho domu v centre Bratislavy. https://goo.gl/maps/xBZxX2eFnUg36FPZA 
Súčasťou programu bude nielen náš malý vianočný trh s miestnymi dobrotami, peknými a užitočnými vecičkami i skvelými knihami, ale aj tvorivé vianočné dielne a dielničky, nočné kvízy a zaujímavé rozprávania o našich pamiatkach, zvykoch a tradíciách. A možno opäť ožijú aj niektoré Prešporské legendy ????
Presný program podujatia a link na rezervovanie vstupeniek na jednotlivé aktivity zverejníme už čoskoro. Linka na podujatie je tu: https://www.facebook.com/events/468676372036044?active_tab=about 
Výťažok zo vstupného venujeme na záchranu a nutné reštaurátorské práce barokového dreveného stropu z 18. storočia, ktorý sa nachádza v jednej z historických miestností objektu.
Členovia National Trustu o.z. majú vstup na jednotlivé aktivity a program zdarma.
Partneri podujatia: Vajnorský vinohradnícky spolok - Via vitis; Okresná organizácia Jednoty dôchodcov
na Slovensku - Bratislava Staré Mesto, literárny klub.sk, Kvíz Ďalej, Združenie Gotická cesta a mnohí ďalší.
 
Bratislava je mesto s veľkou vinohradníckou a vinárskou tradíciou. Pestovanie viniča zohralo významnú úlohu pri rozvoji Bratislavy a stalo sa jedným z podnetov na udelenie titulu slobodného kráľovského mesta a s tým spojených výsad. Bratislavské víno malo dobrú povesť nielen doma, ale i v zahraničí a od 14. storočia sa dostávalo i na panovnícke dvory a stalo sa významným vývozným artiklom.
Počas nášho vianočného trhu v Rómerovom dome sme sa Vám preto rozhodli v spolupráci s Via vitis - Vajnorský vinohradnícky spolok prezentovať skvelé vína od vajnorských vinárov.
Štyria vajnorskí vinári oživujú po rokoch vajnorskú vinársku tradíciu a predstavujú svoje vína zo zachránených vinohradov na úpätí Malých Karpát.

???? Slnečný strapec – Marián Vlašič:
Rízling vlaššký 2021 vo verzii suché: Ohnivý tanec a polosuché: Zvuky lúky – vyzreté vínka z ekologického pestovania. U Vlašičov každý 50-litrový demižón dostane svoj názov podľa situácie, ako sa vyvíjala oberačka, kvasenie muštu, počasie, alebo udalosti v historickom kalendári.
Cabernet sauvignon 2021 ružové suché: Západ slnka – hrozno z opusteného vinohradu oberané pri krásnom jesennom západe slnka so sľubom, že o vinohrad bude na jar postarané. Na povzdych, že do tej džungle sa pustí len blázon, manžel povzbudil svoju manželku: „Tak môžeš začať!“

???? Peter Belaj
Silvánske zelené 2022 – mladé svieže vínko vo verzii suché a polosuché. Peter je jediný pestovateľ tejto starej odrody vo Vajnoroch. Vinohradu a vínu venuje celú svoju dušu, a ak je to nutné, aj svoju obývačku.
Ružové cuveé 2022 – suché vínko s príjemnou vôňou v svetloružovom prevedení z odrôd Frankovka modrá a Cabernet sauvignon.
Rízling vlašský 2022 – suché vínko s ľahkým ovocným nádychom a sviežimi kyselinkami

???? Rodný chotár – Marek Grebeči
Vajnorák a lokalpatriot celou svojou bytosťou nadväzuje na mnohoročnú rodinnú tradíciu a ponúka tieto mladé vínka:
Vlašák 2022 – suché vínko z vlastného vinohradu
Milerka 2022 – majster vincúr sa ujal úrody z komunitného vinohradu a vytvoril vínko z výsledkov spoločného úsilia všetkých dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú zachraňovať zanedbané vajnorské vinohrady

???? Black Path 42 Winery – Norbert Suranyi
Norbert z rodných Nových Zámkov priniesol do Vajnor trochu iný pohľad na vína, nebojí sa experimentovať a v jeho ponuke zaujme najmä:
Othília 2022 – netypické ružové vínko s výraznou ovocno-kvetovou arómou
Alibernet 2021 – prezývaný aj tma v pohári vďaka svojej intenzívnej farbe. Vínko dozrievalo pol roka v novučkom barikovom sude a jeho aróme neodolá žiadny milovník červeného vína

V každej fľaši je vo víne nie len kusisko poctivej ručnej roboty vo vinohrade a v pivnici, ale aj celé srdce, bez ktorého sa chutné víno nedá vytvoriť. Srdečne pozývame na ochutnávky ❤️ 
 
Rómerov dom

Rómerov dom

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.