Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Druhá poviedka z publikácie "Na zdravie" autora F. Nováka z roku 1948

Dátum: 05.03.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 490
Druhá poviedka z publikácie

Tak po minulotýdňovém pomascení sa, pokračuje vyprávjaní stríca Ortha aj tento týdeň. Bude nám líčit jak rezkovali a jaká biua odmjena za kopačku poprípadze jak ju ňekerí ludé nevjedzeli strávit.

O vánocách sa ide na hánky ze starého révia a hnet sa nareže aj amerikán, do kerého sa týto hánky ščípijá. Reví i amerikán sa povážú do snopkú a uložá v pivnici tustým koncem do písku. Najvhodnejší čas na rezku je ftedy, ket pán farár čítá evandeliju „O robotníkoch na vinici“. Ket je vinohrad muadší, reže sa enem na pníčky, to je enem na jedno očko. Aby sce vjedzeli, čo je to očko, to je na refku pucka. Ket je vinohrad starší, reže sa už na kocúre, to ja aspoň na štyri až pjet oček. Týmto sa pripravuje ref aj na doúfku. Po rezke následuje kopačka. Ftedy vyrukujú čeci ludé s viduama alebo s kramplama. Pri tem si mnohí poodzírajú ruky, povycíňajú pne, povyvalujú šteky, a to zvječa ftedy, ket svúj podíl vína, jeden a púl litra, si puscá naráz.... I nech nám slúží.

Tak si nalejme aj my fajnového vajnorského a čekajme zas na pátek lebo sobotu. Vyprávjaňí bude ešče nejaký ten týdeň pokračovat. Ešče treba podotknút že šecky obrázky sú kreslené pánem A. Müllerem (né thurgauem ale malárem).

Všecky príhody časem nandete tady.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.