Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Fenofáza: Zimný kľud

Aktuálna fenofáza: Zimný kľud

zimny_klud

Miazga neprúdi. Po obnovení rezu 1 - 2 cm od jesenného rezu rezná plocha zostáva suchá, nenavlhne.

 

Tipy pre aktuálnu fenofázu

Vinohradník má úzky vzťah nielen k vinohradu ako celku, ale ku každému kru zvlášť. Už sú za nami časy, keď sme len využívali vinohrady, silne zaťažili úrodou a po vyrodení po 20-25 rokoch ich obnovovali. Dnes už vieme, že vinohrad a každý ker v ňom má dlhú životnosť a podobne ako my ľudia vekom nadobúdame na hodnote, množia sa skúsenosti i bohatosť duše. Takisto vinič vekom nadobúda na hodnotách, ustáľujú sa kvalitatívne vlastnosti aromatickosti, minerality a vinohrad nadobúda svoju osobitosť - terroir. Starý vinohrad môžeme vypestovať len vtedy, ak poznáme každý ker, o každý ker sa osobitne staráme, primerane ich zaťažujeme, cho ré liečime a pravidelne robíme na nich kozmetiku - odstraňujeme odumreté časti pahýlov, poškodeného starého dreva a infikovaných častí krov tak, aby bola každá časť kra zdravá, životaschopná a harmonicky vyvážená. Pred pučaním Vykonáme rez vinohradu. Na jar, tesne pred pučaním už vieme, akú zimu má vinohrad za sebou, a či zima, zimné mrazy boli také, že mohli kry viniča poškodiť. Dá sa zistiť aká časť očiek je zmrznutá. Podľa toho môže vinohradník spočítať, či ponechané zdravé očká budú v súlade s plánovaným zaťažením krov. Odoberieme pôdne vzorky pre analýzu v agrochemickom laboratóriu na hodnotenie zásobenosti vinohradníckych pôd živinami a určenie potreby hnojenia. Meteorologické údaje na začiatku sezóny slúžia na určenie charakteru roka - či máme očakávať peronospóru alebo múčnatku.