Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Navštívili sme prof. Fedora Malíka v Modre

GALÉRIA
Dátum: 24.07.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 585
Navštívili sme prof. Fedora Malíka v Modre

Pri aprílovej riadenej koštovke vín od malých vajnorských vinárov nás Profesor Malík pozval na návštevu k nemu do vinotéky v Modre, kde nám sľúbil zopár špecialitiek. 

Dohodnutie termínu chvíľu trvalo, ale nakoniec sme našli termín, ktorý vyhovoval obom stranám. Konečne prišlo na túto sobotu 23.7.2022. Veľmi sme sa na spoločné stretnutie tešili. Z Vajnor do Modry síce vlak nechodí, ale vyriešili sme aj tento rébus a v dohodnutý čas sme zavítali o pána profesora v ich rodinnej vinotéke, ktorú majú na námestí v Modre. 

MGR_4561

Dnes dom, v ktorom vinotéka sídli je pekný a novučičký. Avšak podľa fotiek, ktoré sme mali možnosť vidieť jeho pôvodný stav bol už v zúboženej forme.

Ešte aj dnes sa stále niečo stavia, vylepšuje a plánuje do budúcna.

Našim hlavným programom však bola koštovka vín, ktoré dorábajú Malíkovci a každé z tých vín malo svoj príbeh, ktorý nám pán profesor prezentoval. 

20220723_155410

Pri vínku sa prebralo mnoho tém a príbehov zo života. Po celý čas bolo veselo a družne. Možno aj vďaka týmto srdečným rozhovorom sme boli pozvaní aj do zadnej časti dvora, kde v novopostavenej stavbe bola celá moderná technológia výroby vína. Nuž pre nás to ostáva zatiaľ iba snom, ale aj tu sme sa dozvedeli, že aj toto je jedná z možných ciest ako sa budeme uberať aj my v budúcnosti.

MGR_4539

20220723_171131

Nuž vynechať spodnú pivnicu, kde pospinkáva šumivé vínko dorábané klasickou metódou by bolo chybou, preto sme navštívili aj tieto priestory. Avšak ešte tesne pred tým sme si pochutnali na vynikajúcej fazuľovici podľa receptu pána profesora, ktorý ju osobne varil.

20220723_162257

Po tejto gastronomicko - exkurznej vsuvke sme sa znovu presunuli do miestnosti na koštovanie červených vín. Ako nás však poučil pán profesor, najlepšie si ho vychutnáme ak urobíme ,,svadbu" vína a jedla, takže sme si k vínku zakusovali z misy plnej pochutín. Pravda ani teraz sme neodolali paštéte s pečivom z neďalekej pekárne.

MGR_4564

Tesne pred odchodom ešte niektorí z nás obohatia svoje knižnice o knihy od pána Malíka, ale aj s jeho venovaním.

20220723_190350

Nuž a na záver sme sa odfotili všetci pred vinotékou a dohodli sa na ďalšej akcii vo Vajnoroch,. Ale o tej si povieme až bude všetko dohodnuté.

MGR_4573

Aj toto stretnutie s nestorom slovenského vinárstva nás obohatilo a posunulo na našej ceste, aby sme udržali vinárske tradície vo Vajnoroch.

MGR_4568

 

Krátka informácia z ich stránky: 

O nás

Vinárstvo a vinohradníctvo Fedor Malík & syn. Vám ponúka vína z Modry, z Malých Karpát, z našich vinohradov. Vďaka redukovaným úrodám, náročným zeleným prácam a trvalo udržateľnému prístupu bez použitia herbicídov sa nám z hrozna z prvotriednych modranských vinohradov darí dorábať vína s komplexným prejavom. Základom vinifikácie sú moderné technológie s dôrazom na prirodzený vývoj a autenticitu vína. Vína sú určené pre náročných ľudí, ktorí vo víne hľadajú príbeh, myšlienku a charakter. Naše vína chutia našim hroznom, vinohradníctvom a Modrou. A tak to má byť.

Vína

Orientujeme sa predovšetkým na výrobu prémiových tichých a šumivých vín, z vlastného hrozna z prvotriednych modranských honov. Aktuálne pestované odrody sú Pinot blanc, Chardonnay, Silvánske zelené, Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Pesecká Leánka, Sauvignon blanc, Irsai Oliver, Muškát moravský, Tramín červený, Hron, Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá, Neronet a Dornfelder. Vekový priemer vinohradov je 25 rokov. Celková ročná produkcia predstavuje približne 25 tis. fliaš a pomer bielych a červených vín je 80:20.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.