Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Veltlínske zelené

Dátum: 06.04.2021
Autor: Via vitis
Počet videní: 245
Veltlínske zelené
Veltlínske zelené
 
(skratka VZ, v iných krajinách známa ako Rivola bílá, Veltliner blanc, Weisser Veltliner , Ranfol bianco, Zöld Veltlini )...
Veltlínske zelené
 
(skratka VZ, v iných krajinách známa ako Rivola bílá, Veltliner blanc, Weisser Veltliner , Ranfol bianco, Zöld Veltlini )je stará muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu bielych vín. Ide o spontánneho kríženca odrody Tramín a St. Georgen z oblasti dolného Rakúska, z okolia mesta Retz. Samotný názov "Veltlínske" je odvodený od názvu alpského údolia Valtellina v Lombardii, v severnom Taliansku. Tu je potrebné si uvedomiť, že, ak bola v literatúre spomenutá odroda Veltlínske pred 19. storočím, vždy bola mienená odroda Roten Veltliner (Veltlínske červené), alebo Großen Braunen Veltliner (Veltlínske hnedé), prvá menovaná odroda pravdepodobne z oblasti Valtellina aj pochádza.
Veltlínske zelené je typická Rakúska odroda pestovaná až na 33 % celkovej výmery , svoje uplatnenie našlo aj v Maďarsku a na Morave. U nás patrí k najpestovanejšej odrode celkovo na 18,3 % z celkovej plochy vinohradov. Registrovaná bola na území Československa už v roku 1941.
Mladé víno je svieže, s jemnou korenistou príchuťou a niekedy aj s ľahkou vôňou cigary. Farebnosť Veltlína závisí od technológie spracovania, za jeho buket je zodpovedná pôda. Veltlín zo sprašového podložia vonia medom a lipovým kvetom a je korenistý, z kamenistých pôd zavonia ľahkým oparom cigaretového dymu. V chuti je Veltlínske zelené plné arómy zelených mandlí a príjemne uhladených kyselín. Z viníc na hlinitých pôdach sa objavuje vôňa lipového kvetu, na pôdach prvohorných horko mandľová. Vína z Veltlínskeho zeleného sú vhodné na denné stolovanie. Riedené vodou ako vínny strik uhasia smäd. Je možné ich kombinovať so širokou škálou jedál. Mladé sú vhodné k studenému mäsu, omáčkam a slaným predjedlám, vyzreté k hovädziemu, filé z morských rýb a neutrálnym omáčkam. Veltlín sa roky používa do cuvée značkových vín a tiež ako surovina na výrobu šumivých vín (s odrodami Rizling vlašský a Chardonnay). Predchádzajúce roky nás navyše utvrdzujú v tom, že je vhodnou odrodou aj na prípravu prívlastkových, slamových a ľadových vín.
N.
Zdroje: Internet , Ampelografia Slovenska, Dorota Pospíšilová, Tibor Ruman, Daniel Sekera, 2005 ISBN 80-96-9350-9-7

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.