Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na Urbana v Širokém

Pri pohľade do kalendára vidíme, že 25.mája si pripíjajú na zdravie nositelia mena Urban. Toto meno má pre vinohradníkov a vinárov veľký význam. Už po stáročia prosili vinohradníci sv. Urbana, aby chránil ich vinice pred nepriaznivým počasím a doprial im hojnú úrodu.

Tento zvyk sa zachoval v niektorých oblastiach až do dnešných dní, čo dokumentujú mnohé sochy tohto svätca pri cestách vedúcich do vinohradov.

To, že si Vajnoráci už dávno vážili tohto svätca svedčí aj kaplnka venovaná Sv. Urbanovi na Rybničnej ulici   a súčasne ukazuje, kde v čase výstavby tejto kaplnky bol koniec dediny smerujúci k Vajnorským vinohradom.

 

Povedzme si niečo z histórie Sv. Urbana

Sv. Urban bol pápež a mučeník a za pápeža bol zvolený roku 222. Legenda hovorí, že sa pred prenasledovateľmi ukryl vo vinici, čo mu zachránilo život. Od tej doby je Sv. Urban patrónom vinárov, vinohradníkov, ale dokonca i debnárov.

Ak by ste dôsledne pátrali v histórii, zrejme by ste natrafili na niekoľko nezrovnalostí v súvislosti s osobou svätého Urbana. Stačí do vyhľadávača zadať heslo “sv urban”, a obratom sa vám zobrazí informácia, že je to patrón všetkých vinárov, vína a vinohradníkov. Svätý Urban drží ochrannú ruku aj nad debnármi a v neposlednom rade vystupuje ako ochranca pred mrazom a nadmerným požívaním alkoholu.

Dodnes však nie je známe, či sa jedná o reálnu osobu. Z historicky známych informácii vyplýva, že postava svätého Urbana,  vznikla ako skĺbenie dvoch reálne žijúcich osôb z histórie. Ľudová slovesnosť a ústne tradovanie spôsobili, že si vinári svojho patróna zosobnili spojením pápeža Urbana a biskupa Urbana, žijúceho v piatom storočí nášho letopočtu. Kým o tom druhom vieme len pomenej informácií – údajne sa pred prenasledovateľmi ukrýval vo vinohradoch, o pápežovi Urbanovi sa zachovalo informácií viac.

Z náboženských spisov je známe, že sa jednalo o v poradí sedemnásteho pápeža, zvoleného v roku 222 n.l.  Jeho pôsobenie však bolo v celku krátke, keďže o osem rokov neskôr, v roku 230 n.l. bol pápež Urban umučený. Do povedomia ľudí sa zapísal najmä svojim empatickým prístupom k odsúdeným veriacim a nemalom množstve pochybovačov, ktorých utvrdil, či dokonca preorientoval na kresťanskú vieru.

Podľa Liber Pontificalis bol Urban pochovaný na Pretestatovom cintoríne (Coemetarium Praetextati), kde stojí hrobka s jeho menom. Pri výskume v Kalixtových katakombách však taliansky archeolog Giovanni dei Rossi našiel dosku sarkofágu s označením Urban a predpokladal, že Urban pochovaný na Pretestatovom cintoríne bol pravdepodobne iným biskupom. I tak pochybnosti o mieste posledného odpočinku Urbana I. zostávajú, protože zoznam Sixta III., obsahujúci mená svätých pochovaných v Kalixtových katakombách, neudáva Urbana ako nástupcu pápežov, ale ako cudzieho biskupa.

Alebo ako sme sa dozvedeli na našej prvej akcii Na Urbana v Širokém, legenda o Sv. Urbanovi môže znieť aj takto. 

mgr_9402_ed9c5a_lg

Nuž ale aby to nebolo iba o histórii, tak by sme vám v tejto časti chceli popísať o tejto akcii v čase prítomnom, pri ktorom bol vždy náš spolok.

Upresnenia a pozvánku, zverejníme včas buď na sociálnych sieťach, alebo vždy na našom webe:

 

Tak isto pre tých čo sa nemohli zúčastniť napíšeme ako bolo na poslednej akcii Na Urbana v Širokém:

Nuž a zopár fotiek, je vždy samozrejmosťou:

 

Video