Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Fenofáza: Zber

Aktuálna fenofáza: Zber

Termín zberu závisí od počasia a od zrelosti hrozna. Zber hrozna začína v júli a končí so zberom zmrznutých bobúľ v januári nasledujúceho roku pre výrobu ľadových vín.

zimny_klud

Tipy pre aktuálnu fenofázu

Obdobie po opadnutí listov viniča a po prvých mrazoch treba využiť na práce, ktoré môžu byť rozhodujúce pre budúcu sezónu, ale aj ďalší vývoj vinohradu. Ešte pred zamrznutím pôdy urobíme vápnenie pôdy. Vápnením podporíme prirodzenú odolnosť viniča voči škodlivým činiteľom. Vo vápnenom vinohrade vinič býva menej náchylný na infekcie hubových chorôb. Potom v budúcej sezóne v ochrane viniča bude možné silné nápory infekčných tlakov ľahšie zvládať. Vápnik súčasne podporí harmonickejší príjem mnohých živín, a tým vylepší podmienky pre vytváranie dobrej kvality úrody hrozna. Nezanedbajme starostlivosť o každý ker. Uhynuté rastlinné časti, pahýle, môžu byť nositeľom rôznych infekcií, najmä infekcie drevokaznými hubami, čo potom následne môže vyvolať postupné hynuutie celého kra. V tomto období vyčistime kry od pahýľov a odumretých, často už práchnivejúcich drevných častí. Sú vinohrady, kde už je značné množstvo uhynutých krov. Keď chceme tieto miesta vyplniť a dosiahnúť plnú úrodu z celej plochy, môžeme to urobiť tak, že zo susedných krov natiahneme ťažeň na miesto prázdne po vypadnutom kre, a tým zväčšíme rodiacu plochu, bez újmy na kvalite hrozna. Aby sa zvýraznili osobitosti polohy so svojráznosťou geologického podkladu, pôdy, mikroklímy, odrody viniča i citlivej práce vinára, nesmie byť narušená rovnováha vo výžive. Iba vtedy sa môžu tie najvzácnejšie vlastnosti - charakter - prejaviť naplno. Vápnenie vinohradu umožňuje harmonickejší príjem živín, a aj výrazné zvýšenie odolnosti viniča voči chorobám. Využívajme každú príležitosť na to, aby sme dodali čo najviac organickej hmoty do pôd: pravidelným hnojením maštaľným hnojom, kvalitným kompostom či inou organickou hmotou, návratom zbytkov z viniča, či odpadov pri výrobe vína a v neposlednom rade kvalitným zazelenaním medziradí. Od obsahu humusu vo vinohradníckych pôdach sa odvíjajú takmer všetky základné kvalitatívne vlastnosti pôdy, ako je optimálna väzba a uvolňovanie živín a pôdny život.