Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Est ! Est!! Est!!!

mgr_9302_d0c6f2_lg_(2)

Počas akcie na Urbana v Širokém nám pri svätení otec Daniel porozprával zaujímavý príbeh z Talianska, kde on dlhodobo pôsobil. Radi sa s týmto príbehom podelíme aj s tými, čo na akcii neboli.

LEGENDA „EST ! EST !! EST !!!“

Víno nesúce názov Est! Est!! Est!!! sa pýši zaujímavou historkou.

Príbeh o víne z Montefiascone je obľúbený najmä v nemeckých oblastiach, kde panuje presvedčenie, že jeho hlavným aktérom bol Johannes Fugger, kanonik z Augsburgu. Čo možno len potvrdiť, ale s tou výnimkou, že nešlo o kanonika, nemenoval sa Fugger a nebol z Augsburgu. Inak je to iste všetko pravda pravdúca tak ako u všetkých príbehov z oných dávnych čias ...

Roku 1107 sa vydal biskup Johannes Dufuk za pápežom do Ríma, aby sa zúčastnil korunovácie na rímskeho cisára kráľa Henricha V. pápežom a pritom choval veľkú nádej, že bude vymenovaný za kardinála.

Podobná púť znamenala v vtedajších časoch poriadnu dávku utrpenia a únavy, preto biskup neponechal nič náhode. Vyslal napred svojho slúžiaceho, aby sa pohyboval po trase jeho budúce cesty a vyhľadával záchytné body v podobe hostincov s dobrým jedlom a predovšetkým výborným vínom. V prípade úspešného nálezu potom mal za úlohu urobiť blízko dverí viditeľný záznam "Est!", Čo malo byť potvrdením skutočnosti, že vinum est bonum, teda že víno je dobré - návod pre biskupa, kam má zamieriť. Slúžiaci zdatne plnil svoju neobvyklú úlohu, pričom jedného dňa dorazil do mestečka Montefiascone. V jednej z tunajších taverien bol natoľko uchvátený kvalitou podávaného vína, že mu na vyjadrenie nadšenia jedno est! nestačilo a múr vedľa vchodu opatril nápisom hneď trojnásobným: Est! Est !! Est !!! Keď potom do Montefiascone dorazil aj biskup Fugger, musel zdieľať nadšenie svojho sluhu natoľko, že zabudol na Vatikán, rímskeho cisára aj na pápeža a zostal už navždy v obci Montefiascone, kde zomrel v roku 1113. Pravdivosť tejto legendy nie je ničím podložená, avšak v tunajšom kostole San Flaviano sa nachádza hrobka. Epitaf na náhrobku hovorí: Est est est pr (elikoptérou) nim (ium) est hic Jo (Hannes) de Fu (kris) do (mínus) Meus mortuus est. ( "Tu zomrel môj pán Johannes Fugger (Jean Defuc), ktorý vypil veľa vína Est".).

Ale ani potom si slávny biskup nemusel sťažovať, pretože ešte niekoľko storočí po jeho smrti sa udržal zvyk, pri ktorom sa k oslave výročia jeho narodenia vylieval na náhrobok súdok s vínom.