Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kto sme?

Via vitis

Niekto nás nazve šialencami, snílkami, dobrodruhmi, ale sme len obyčajná partička (Martina, Zdenka, Marek, Milan, Noro, Oldo a ďalší pribúdajúci nadšenci), ktorá sa chopila príležitosti, ktorú niekto iný zahodil, ba dokonca zadupal do zeme.
Áno, hovoríme o Vajnorskej pôde, kde po stáročia rozkvital vinohrad a dnes je tam vyše 100 hektárov viníc, vrátených ich vlastníkom v zúboženom stave. Boli sme oslovení, či s tým niečo nechceme spraviť. Nuž spraviť sa dá len jedno, vyhrnúť si rukávy, chytiť sa náradia, zapotiť sa pri tvrdej práci. Obhospodárenie vinohradu nie je ľahká vec, niektoré úkony sa dajú aj strojom porobiť, ale strihať, drôty a stĺpiky naprávať žiaľ žiadny mechanizmus nedokáže.
Oslovili sme majiteľov jedného úseku, či sa k nám pridajú, alebo aspoň dovolia vinice obrobiť. Tak sa nám podarilo sceliť jeden z mála úsekov a zobrali sme si ho pod patronát. Prvú fázu, omladenie vinohradu máme za sebou, pomáhali sme si ako sa dalo, ale nakoniec sme to zvládli. Čaká nás oprava drôtenky a výmena poškodených stĺpikov a následné viazanie čerstvo postrihaného viniča. Potom už bude môcť veselo pufkať traktor, aby ustatú pôdu pokypril a pripravil na začiatok jari. Ak ho však nezoženieme, tak nám ostáva iba ručná práca.
Ale to je len začiatok, ten najťažší. Bude toho omnoho viac, kde budete môcť aj ruku k dielu priložiť, aj si tieni stromov oddýchnuť, občerstviť a nových síl načerpať. Preto neváhajte a pripojte sa k nám, sledujte nás a pomôžte šíriť myšlienku, do ktorej sme sa s chuťou zahryzli.
Aktivít nielen vo vinohrade bude pribúdať a my veríme, že sa nám podarí prinavrátiť Vajnorom ich stáročné prepojenie s vínom a vinohradmi tak, aby sme ich prezentovali ako dedinu v meste.

Ak chcete byť pravidelne informovaní emailom o našej činnosti, stačí aby ste na našej stránke vpravo dolu v časti ,,Odber noviniek"  vyplnili svoju emailovú adresu a raz do týždňa vám príde sumárny email od nás.

logo_2021-04-08_1000pxl_biely_okraj

Naše nové logo predstavuje prepojenie medzi vinohradmi a Vajnorami.

Spája ich cesta ako pupočná šňúra, po ktorej naši starí rodičia chodili robotovať do vinohradu.

Veríme, že na obrázku jasne rozlišujete Vajnorský kostol, ako aj modrý Ľudový dom, kde by sme chceli 

zriadiť Múzeum vinohradníctva vo Vajnoroch. 

 

Preto neváhajte a pridajte sa k nám!

Video