Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hľadáme dobrovoľníkov na zemné práce vo vinohrade až do konca novembra

Dátum: 05.09.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 887
Hľadáme dobrovoľníkov na zemné práce vo vinohrade až do konca novembra

Skončilo sa obdobie dovoleniek a prázdnin a my práve v tomto období súrne potrebujeme, čo najviac rúk na pomoc pri záchrane zanedbaných vajnorských vinohradov. 
So záujemcami o brigádu sa vždy stretávame  v našom komunitnom vinohrade Široké.

Ak máš záujem nám pomôcť počas víkendu v sobotu od 9.00 do 12.00 hod ozvi sa Peťovi.

Ak by si nám vedel pomôcť cez pracovný týždeň utorok, alebo stredu v čase od 16.00 do 19.00 hod, tak sa ozvi Milanovi.

Individuálne sa dá dohodnúť aj v iných termínoch.

Je to síce obdobie už po oberačke (v prípade skorých odrôd hrozna), avšak je tu potreba vinohrad pripraviť na zimné obdobie. Ak ho chceme zachrániť a dostať do lepšej kondície, nemožno ani tieto práce zanedbať. Dokonca sú veľmi dôležité, keďže o tento vinohrad sa niekoľko rokov nik nestaral.

Z akými prácami potrebujeme pomôcť ešte teraz v októbri a novembri?

 Zemné práce, ktoré prebiehajú od konca septembra po oberačke až do začiatku prvých mrazov, čo môže byť až do decembra. Zemné práce sú tiež veľmi dôležité. V tomto období vinič potrebuje svoju starostlivosť  prevzdušnenie pôdy, zbavenie sa buriny a náletových stromčekov, či malinčia a šípok, ktoré majú svoje korene blízko koreňov viniča, hnojenie …

20210919_095055

Vytrhávanie buriny aj s ich koreňmi (najmä mladé pajasene)

20211002_173647

Vyzbieranie a čistenie riadkov od vykopaných koreňov a vyberanie kameňov

 20211002_17371220211002_173732

Po zbere hrozna pokračuje vinič vo vyzrievaní, listy krásne jeseň sfarbila a jeden po druhom dopadajú na zem..Púčiky na letorastoch sú pripravené na fázu hlbokého pokoja a celý ker začína svoju prípravu na fenologickú fázu zimného vegetačného pokoja. Z celého roka práve v tomto období prvého roka záchrany je takejto ručnej práce s náradím asi najviac. Burina začína mať vlahu jesenných dažďov a  rastie rýchlejšie, ako stíhame ju kosiť, nehovoriac o tom, že pri kosení sa odstráni iba vrchná časť buriny a korene ostávajú v zemi. Jeden riadok poctivej práce trvá dvojici (každý z jednej strany) zhruba 3 dni a takýchto riadkov máme vo vinici 26. Vieme, že každý má toho svojho času málo a nie každému vyhovuje iba víkend. Preto sme pripravili pre dobrovoľníkov niekoľko termínov, ktoré si môžete pozrieť v našom kalendári na tomto webe, alebo cez facebook v udalostiach. Sme radi za každú pomocnú ruku, ktorá nám môže prísť pomôcť. Keďže termínov je viac a budú postupne pribúdať aj podľa predpovede počasia, nechávame preto na každom dobrovoľníkovi, aby sa rozhodol, kedy to jemu najlepšie vyhovuje.

Svoj záujem môžete prejaviť prihlásením sa cez náš prihlasovací formulár, alebo stačí ak nás dopredu informujete a dohodneme si termín, aby niekto z nás vám vedel prísť ukázať, kde v ktorom riadku treba pokračovať, aby sa postupne dostalo na všetky riadky.

 

Všetko však bude hlavne záležať od počasia.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.