Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zimný rez viniča

Autor: Norbert Surányi

 

Zimný rez viniča

 

Zimný rez je jednou z najdôležitejších prác pri pestovaní viniča a je to v podstate prvá vykonávaná práca v sezóne vo vinohrade. Okrem udržania správneho tvaru kra ide hlavne o dosiahnutie požadovaného množstva a kvality úrody. Neorezaný ker znáša zimné mrazy lepšie, preto termín rezu prispôsobujeme klimatickým podmienkam lokality a mrazuvzdornosti odrody. Teoreticky však môžete začať hneď po opade listov. Skončiť by ste mali najneskôr v polovici marca.

Pri skorších termínoch rezu (január, február) hrozí poškodenie púčikov alebo celých výhonkov zimnými mrazmi. Je preto dobré, ponechať takzvaný poistný ťažeň, ktorý v prípade, že nebude potrebný, odstránime.

 

Rez viniča sa prispôsobuje hlavne druhu pestovanej odrody a typu vedenia viniča. Vedenie viniča môžeme rozdeliť do troch hlavných druhov:

Nízke vedenie

Najstarší spôsob pestovania viniča tzv. pri kolíku, alebo ako sa u nás hovorí pri “šteku”. Pri tejto forme pestovania viniča nemáme žiaden kmienok a hlava, z ktorej vyrastajú výhonky je len pár centimetrov nad úrovňou pôdy. Pri tomto type pestovania viniča nepotrebujeme žiadne vodiace drôty. Postačí nám vysoký kolík, o ktorý sa počas sezóny postupne uväzujú rastúce výhonky. Ďalšími výhodami kolíkového vedenia sú malé priestorové nároky (vinič môžeme vysádzať v menších sponoch) a vysoká odolnosť proti silným mrazom.

nizke_vedenie

Stredné vedenie

Stredné vedenie (Rýnsko-hesenské) je najrozšírenejšou formou pestovania viniča vo vinohradoch aj v domácich podmienkach. Nevyžaduje si veľa priestoru, takže jednotlivé rastliny hrozna môžeme vysádzať bližšie pri sebe. Kmienok viniča má cca 1 meter a na vrchu sa končí tzv. hlavou, z ktorej vyrastajú výhonky.

stredne_vedenie

Vysoké vedenie

Uplatňuje sa hlavne na obmedzených plochách, pri budovách, chodníkoch, ale i v záhradách. Známe je Moserovo vedenie, ktoré pozostáva z jedného kmeňa s výškou 120 až 130 cm a jednoramenného alebo dvojramenného kordónu. Drôtenka je vysoká najmenej 2 m a musí mať dvojdrôty na zastrkávanie letorastov. Medzi vysoké vedenie viniča zaraďujeme aj pestovanie na pergolách ako aj pestovanie v tvare vertikálneho kordónu.

vysoke_vedenie

 

Každá odroda viniča má svoje špecifiká pri reze ktoré môžeme rozdeliť do troch druhov rezov:

Krátky rez

 Jednoročné drevo pri ňom skracujeme na 1- až 5-púčikové čapíky. Kratší rez vyžaduje ‘Rizling vlašský‘, ‘Silvánske zelené‘, ‘Portugalské modré‘, ‘Košútovo hrozno’, ‘Malinger’, ‘Muškát žltý‘, ‘Arkadija’, ‘Olšava’.

Stredný rez

 Vyhovuje väčšine odrôd. Nechávame pri ňom poloťažne so 6 až 8 púčikmi a zálohový čapík. Vyhovuje odrodám ‘Müller Thurgau’, ‘Veltlínske zelené‘, ‘Semilon’, ‘Neuburské‘, ‘Frankovka’, ‘Svätovavrinecké‘, ‘Ametyst’, ‘Diamant’, ‘Dora’, ‘Negra’, ‘Onyx’, ‘Opál’ a ďalšie.

Dlhý rez:

Zostávajú pri ňom na kre viniča ťažne s 10 až 14 púčikmi. Dlhé rodivé drevo však treba ohýbať, aby vypučali všetky púčiky. Vhodný je pre odrody ‘Iršay Oliver’, ‘Dievčie hrozno’, ‘Burgundské biele’, ‘Veltlínske červené skoré‘, ‘Tramín červený‘, ‘Rizling rýnsky’, ‘Muškát Ottonel’, ‘Sauvignon’, ‘Guzaľ Kara’, ‘Dačnyj’, ‘Pastel’, ‘Prim’, ‘Rubanka’ a iné.

 

Dôležité princípy pri vykonávaní rezu

Pri reze je dobré prihliadať na optimálne zaťaženie, teda na množstvo púčikov, ktoré na kríku ponecháme. Ich počet sa uvádza na štvorcový meter, vďaka čomu je údaj v prepočte na spon použiteľný na akýkoľvek pestovateľský tvar. V našich podmienkach sa odporúča nízke (4 až 6 púčikov), stredné (6 až 8 púčikov) alebo vysoké (8 až 10 púčikov) zaťaženie na meter štvorcový.

Vo všeobecnosti platí, že čím má odroda väčší, a teda ťažší strapec (‘Müller Thurgau’, ‘Veltlínske zelené’) tým nižšie zaťaženie vyžaduje.

Vinič prináša úrodu na jednoročnom dreve. Čo je to jednoročné drevo? Na jar začnú z púčikov vyrastať mladé výhonky, do jesene vyzrejú a dorastú do finálnej dĺžky, pričom postupne menia farbu zo zelenej na hnedú. Na konci vegetačnej sezóny sú tieto výhonky považované za jednoročné drevo a na nasledujúcu jar sa z niektorých pukov na jednoročných výhonkoch vytvoria ďalšie výhonky, na ktorých vzniknú kvety a následne plody. Puky na dvojročnom a staršom dreve väčšinou produkujú len listy a ďalšie nerodivé výhonky.

Čistenie

Ak by sme nechali vinič rásť bez strihania, väčšinu energie by dával do rastu starého dreva a rodivé jednoročné drevo by tvorilo len veľmi malú časť. Prvým krokom každého rezu viniča je preto odstránenie dvojročného, vyrodeného dreva (minuloročných ťažňov) a staré drevo necháme len na kmeni, prípadne na kordónoch tj. na bočných ramenách kmeňa. Vyrodené minuloročné ťažne odstrihneme celé, čo najbližšie ku konáru/kmeňu. Staré vyrodené ťažne spoznáme podľa tmavšieho sfarbenia a väčšej hrúbky výhonkov. Odstránime tiež všetky poškodené, suché a choré časti viniča ako aj prípadné výhonky z kmienka.

cistenie

Tvarovanie

Hlavnou úlohou každého rezu viniča je redukcia množstva jednoročného dreva tak, aby rastlina vytvárala optimálny počet strapcov hrozna (príliš veľa strapcov by nemalo energiu a živiny na správne dozretie a v prípade malého počtu strapcov by sme nevyužili potenciál rastliny). Na viniči ponecháme len zdravé jednoročné výhonky a to tak, aby boli od seba čo najviac vzdialené a skrátime ich na 6 až 10 púčikov. Tieto výhonky (nazývame ich aj ťažne) nám prinesú počas sezóny úrodu (ťažne je potrebné očistiť aj od starých úponkov, ktorými boli prichytené o vedenie). Počet ťažňov a púčikov na nich závisí od sily viniča (starší, mohutnejší vinič s dobre vyvinutou koreňovou sústavou zvládne väčšie množstvo rodivého dreva a úrody).

tvarovanie

Okrem ťažňov môžeme na rastline nechať aj záložné jednoročné výhonky (čapíky), ktorých úlohou je zabezpečiť rast výhonkov na ďalšiu sezónu a tvoriť záložnú alternatívu pre prípad ak by došlo k poškodeniu/chorobe časti viniča. Ak by k takejto situácii došlo, vinič môže ďalej rásť prostredníctvom čapíka. Čapíky skracujeme len na jeden až dva púčiky, pretože ich úlohou nie je prinášať úrodu ale poskytovať záložný plán rastu viniča. Ťažne aj čapíky striháme vždy minimálne 2 cm nad púčikom a vždy šikmým rezom tak aby mohla dažďová voda stekať z rezu preč (na stranu kde nie je púčik, aby ho miazga nezaliala). Očakávajte, že v oboch krokoch strihania viniča sa spolu každoročne odstránite 70 až 90 % rastu z minulého roka. Zabezpečí sa tak dostatočná cirkulácia vzduchu a predídeme tak hubovým ochoreniam viniča.

tvarovanie_2

 

Púčiky, ktoré necháme na ťažňoch a na čapíkoch predstavujú pre vinič zaťaženie, ktoré by sme mali optimalizovať pre konkrétnu rastlinu. Na meter štvorcový zelenej plochy by sme mali nechať 4 až 10 púčikov. Čím je vinič starší a silnejší, tým môžeme zaťaženie (počet púčikov) pridávať. Odrody viniča s väčšími strapcami hrozna si vyžadujú nižšie zaťaženie.

 

Tipy pri strihaní viniča:

  • Ostré nožnice zabezpečia čisté, hladké rezy a preto si ich pred strihaním naostríme
  • Chorobami alebo škodcami napadnuté drevo okamžite odstráňte z blízkosti viniča a spálime. Nožnice, ktoré boli použité na strihanie chorého dreva dezinfikujeme alkoholom aby sa nákaza nepreniesla na zdravé rastliny.
  • Ak zostriháme vinič až príliš, znížime tým úrodu a ker zmohutnie. Ak bude naopak rez nedostatočný dosiahneme síce väčšiu úrodu, ale viničový ker zoslabne. Preto je dôležité udržiavať rovnováhu medzi úrodou a rastom viniča.
  • Vinič potrebuje oporu po ktorej sa bude môcť ťahať. Myslime na to už pri vysádzaní viniča a vedenie (drôt, kolíky a iné druhy vedenia) umiestnime najmä nad vinič aby ste doň mohli zastrkávať letorasty.

Použité zdroje:

https://www.chovatelahospodar.sk/tema/strihanie-vinica-jednoducho-a-prehladne

https://zahradkar.pluska.sk/uzitkova-zahrada/zimny-rez-vinica-zvladnite-ho-vy-hravo

https://zahradkar.pluska.sk/uzitkova-zahrada/rez-vinica-prinesie-vacsiu-urodu-krajsie-strapce

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Zimný rez viniča Veľkosť: 887.6 kB Formát: pdf Dátum: 12.1.2022