Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Svätovavrinecké

Dátum: 13.04.2021
Autor: Via vitis
Počet videní: 448
Svätovavrinecké
Svätovavrinecké
 
(skratka SV, v iných krajinách známa ako Vařinec, Saint Laurent, Lorenztraube, Szentlőrinci)...
Svätovavrinecké
 
(skratka SV, v iných krajinách známa ako Vařinec, Saint Laurent, Lorenztraube, Szentlőrinci)
je stredne neskorá muštová odroda viniča (Vitis vinifera), určená na výrobu červených vín. Ide o spontánneho kríženca odrody Pinot Noir s doposiaľ nezistenou odrodou pravdepodobne z oblasti francúzskeho Alsaska.
Svätovavrinecké sa z územia dnešného Francúzska rozšírilo do Nemecka v polovici 19. storočia, zásluhou nemeckého lekára a vinára Johanna Philippa Bronnera, odtiaľ sa odroda onedlho dostala aj do susedných krajín. V súčasnej dobe nie je vo Francúzsku prakticky pestovaná, v Rakúsku sa roku 2007 nachádzalo 795 hektárov, hojná je v regiónoch Thermenregion a Neusiedlersee, v Nemecku 675 ha, prevažne v regiónoch Rheinhessen a Falcko, na veľmi malých plochách je pestovaná ešte v Luxembursku a vo Švajčiarsku, celkovo roku 2007 na ploche asi 3.500 hektárov. V Českej republike sa pestuje od začiatku 20. storočia zhruba na 10% celkovej výmery vinohradov. Na Slovensko prenikla asi pred 80 rokmi z českých vinohradníckych oblastí. Popri Frankovke modrej, je to najpestovanejšia červená odroda v našej krajine.
Odroda je obľúbená medzi našimi pestovateľmi i konzumentmi vína, hoci vo svete sa na ňu nazerá skôr ako na odrodu priemernej kvality. Pravidelne poskytuje hrozno pre výrobu akostného vína, v lepších rokoch aj pre vína s prívlastkom. Výnos poskytuje strednej a nie vždy pravidelný. Najväčšie množstvo hrozna sa spracováva ako akostné víno metódou krátkodobé macerácia do 7 dní. Typové odrodové víno je obvykle vysoko farebne intenzívne, sýto červené, niekedy prechádza až do fialova. Vo vôni je ovocné s typickým odrodovou arómou, pripomínajúcim sušené slivky, lekvár, višne, čierne čerešne alebo čierne ríbezle, ale tiež aj škoricu či sušené ovocie. Chuť je plná, príjemne natrpklá, drsnejšia, s ovocnými tónmi, má výrazne odrodový charakter a zaujímavo štruktúrované triesloviny. Víno je kvalitné a je vhodné do zmesí najmä s Modrým Portugalom. Odrodové vína sú vhodné ku dlhodobej archivácii, zrením vo fľašiach kvalita rastie, víno sa stáva harmonickým a v chuti sa objavuje zamatová hebkosť.
N.
Zdroje: Internet , Ampelografia Slovenska, Dorota Pospíšilová, Tibor Ruman, Daniel Sekera, 2005 ISBN 80-96-9350-9-7

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.