Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bratislavské vinohrady - UŠ

Zapojili sme sa do participatívneho procesu Urbanistickej štúdie Metropolitného inštitútu Bratislavy. Chceme tento proces sledovať z blízka a v maximálnej možnej miere tam zapracovať naše požiadavky na ochranu vinohradov ako nášho kultúrneho a spoločenského dedičstva Vajnor ale aj Bratislavy.  Pokiaľ má niekto z Vajnorákov potrebu a chuť sa do tejto štúdie zapojiť, dvere má u nás otvorené. 

mapa_US_vinohrady

Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s Magistrátom Hlavného mesta Bratislavy pracujú na príprave zadania pre urbanistickú štúdiu viníc na území hlavného mesta. Našim cieľom je pripraviť podklad, ktorý bude využitý pre tvorbu nového územného plánu alebo pre zmenu toho existujúceho.  

logo_MIB

Urbanistická štúdia sa bude primárne zaoberať identifikáciou stavu viníc v území, možnosťami ich ochrany a zachovania, prípadne znovuobnovenia ucelených plôch vinohradov, pričom bude zároveň nevyhnutné sa v nej zaoberať aj možnosťami aktívneho využívania týchto plôch pre tento účel.  Štúdia by zároveň mala priniesť aj odpovede na otázky pokiaľ až má siahať, a kde má byť situovaná potenciálna nová zástavba v prechodovom území medzi kompaktným mestom, rozvoľnenou zástavbou, vinohradníckou krajinou a lesom Malých Karpát s vyhodnotením všetkých limitov, ktoré sa v týchto územiach nachádzajú. Taktiež by mala preveriť možnosti sceľovania jestvujúcej rozdrobenej zástavby v krajine do kompozične a koncepčne ucelených celkov a overiť, aké sú kapacitné možnosti akejkoľvek novej zástavby z hľadiska dopravnej obsluhy a napojenia na technickú infraštruktúru. 

20220323_154751

Súčasťou prípravy zadania tejto štúdie je participatívny proces. Aktuálne sme spracovali dotazníkový prieskum, ktorého sa zúčastňujú zástupcovia mestských častí, vinárov/vinohradníkov a odborníkov venujúcich sa téme viníc.

Bližšie informácie nájdete na tejto webovej stránke.

Zrealizované kroky:

Oznámenie o prerokovaní návrhu zadania pre spracovanie územnoplánovacieho podkladu - Urbanistická štúdia viníc na území hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy

Pracovné stretnutie k Urbanistickej štúdii viníc v Bratislave

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Kontakty Veľkosť: 37.7 kB Formát: pdf Dátum: 24.1.2023
Oznamenie_o_prerokovani_US_vinice Veľkosť: 82 kB Formát: pdf Dátum: 24.1.2023
rozdelovnik_02 Veľkosť: 727.7 kB Formát: jpg Dátum: 24.1.2023
US_vin_navrh_ZADANIA Veľkosť: 3.93 MB Formát: pdf Dátum: 24.1.2023
Navrh_zadania_UŠ_vinic_BA_febr2022 Veľkosť: 5.04 MB Formát: pdf Dátum: 24.1.2023
Spracovanie dotazníka pre UŠ vinice BA Veľkosť: 7.24 MB Formát: pdf Dátum: 24.1.2023

Video