Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dobrovoľníci z firiem LANXESS a Slovenská sporiteľňa

GALÉRIA
Dátum: 07.10.2022
Autor: Via vitis
Počet videní: 811
Dobrovoľníci z firiem LANXESS a Slovenská sporiteľňa

Po daždivom období, kedy sme museli rušiť dobrovoľnícke brigády prišlo konečne krásne slnečno. Kvôli týmto rozmarom počasia sa tak stalo, že na jeden termín sa nám stretli dve spoločnosti, ktoré nám ponúkli svoju pomoc v rámci dobrovoľníctva. Tak sa na našom Komunitnom vinohrade stretli dve spoločnosti: LANXESS a Slovenská sporiteľňa.

Po úvodnom zoznámení sa a absolvovaní potrebnej agendy sme mohli sa presunúť v rámci nášho Komunitného vinohradu Široké do priestoru, kde si moli zložiť svoje veci. Našťastie sme mali dostatok času, aby sme mohli pripraviť tento priestor priestor a nachystať dostatok náradie pre 40 ľudí.

20221007_093917

Bolo vidieť, že chuť do práce im nechýbala, lebo náradie sa rýchlo rozchytalo a všetci sa pustili do práce. Dokonca tým, že boli tu dve spoločnosti, vznikla veľmi priateľská rivalita vo forme pracovného zápalu. Práca išla všetkým veľmi dobre a bolo za nimi vidieť veľký kus snaženia, hoci to nebola ľahká robota. 

20221007_113004

Ak totižto chceme zachraňovaný vinohrad obrábať v maximálnej miere ekologicky, je takáto ručná práca nevyhnutná aspoň počas prvých rokov záchrany, kedy popri koreňoch viniča sa ešte stále nachádza veľa náletových drevín, invazívneho pajaseňa, ale aj malinčia a šípových kríkov. O tom, že to skutočne bola občas veľmi náročná fyzická práca svedčí aj fakt, že niektoré ručné náradia to nevydržali.

20221007_112338

Ľudia našťastie sa stále usmievali a bolo vidieť, že ich to baví, k čom prispievalo aj nádherné počasie skoro letného charakteru. Čas ubiehal veľmi rýchlo a po prvej prestávke tu zrazu bolo poludnie a skôr akoby sme sa nazdali bol čas na rozlúčku.

20221007_121233

Poďakovanie a rozlúčku ešte na konci brigády osviežila aj naša vinohradníčka Evka, ktorá im porozprávala svoj životný príbeh ohľadom vínka, ktoré dorába s manželom vďaka záchrane Vajnorských vinohradov. Tí, ktorých jej rozprávanie zaujalo si nejaké vínka pokúpili, aby mohli doma ochutnať, keďže na brigádu prišli väčšinou na autách. Totižto vínka od Vlašičovcov majú nielen zaujímavú chuť, ale aj svoj príbeh a špeciálnu vignetu.

20221007_123109

Všetkým veľmi pekne ďakujeme a veríme, že sa nám podarilo spoločne postúpiť o krok ďalej k záchrane Vajnorských vinohradov a takto ich ochrániť pred developérskou mašinériou, ktorá ničí vinohrady v Bratislave.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.