Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Piata poviedka z publikácie "Na zdravie" autora F. Nováka z roku 1948

Dátum: 08.04.2022
Autor: Martina Belohlavková
Počet videní: 597
Piata poviedka z publikácie

Viprávjaní jak mu huba narúsua. Stríco Orth nám bude opisovat jak to probíha v pivňicách po obírački.

Ve velkých pivňicách nemuštlujú, ale nasypú hrozna do takého mlýna a tam ich pomelú. Nekerý ludé dávajú pomuštlované hrozny z kadečky do prešla v omproch, druhí zas v korýtku a my to spúščáme takým hrantkemdo preša, čemu sa poví nabíjaní.Ket je preš plný, trochu sa to poutuáčá a urovná. Potom dondú na to krajíce a pokuatky a sa utahuje. Na preši dogolečka je misa, po kerej mušt steká do škopka. Ze škopka potom sa vybýrá do fertála a z fertála sa leje do nálefky a teče do suda. Často sa stává, že ket si prešár puscí nového reského burčákavíc než je bohumilé a zadríme, ze škopka mu preteká a zbudzí ho len mokrota v nohách. Nuž, povídám, veru, s takú božú suzú ja radosc narábjat. V preši sa to utahuje furt, dokát není ceukom stuačené.
 
Ná, toto biu prvňí díl o tem jak to v pivňicá chodzí po obíračke. Další pátek stríc poviprávjajú ňeco aj o vodnári a iným šmakocinách.
 
Kto bi mjeu chuc na výborné vínečko, keré sa urodziuo ve vajnorském chotári, móže si ho objednat u nás na webje. Poprípadze aj do fajsbúkovej správy sa dá napísat že ste smjadný.
https://www.viavitis.sk/13186/vajnorske-vino 
 
 
Všecky príhody časem nandete tady.
 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.