Gruzínsko sa považuje za kolísku vinárstva
Dátum:
10.05.2021
Autor:
EWORKS.sk
Počet videní:
270

Víno prvýkrát vyrobili pred 8 až 10-tisíc rokmi, a to úplnou náhodou. Pár bobuliek hrozna zabudli v hlinenej amfore, tie tam sfermentovali, a tak vzniklo víno.
Gruzínsko sa považuje za kolísku vinárstva. Víno prvýkrát vyrobili pred 8 až 10-tisíc rokmi, a to úplnou náhodou. Pár bobuliek hrozna zabudli v hlinenej amfore, tie tam sfermentovali, a tak vzniklo víno.
Obľúbený nápoj dodnes vyrábajú tradičným spôsobom. Pozbierajú hrozno, vložia ho do hlinených amfor umiestnených v zemi a nechajú zatvorené zopár týždňov alebo mesiacov. Potom tieto amfory otvoria, sfermentovanú masu zlejú a tradá, víno je hotové.
Niektoré vinárstva skúšajú tento starý spôsob aj neďaleko Vajnor na Morave https://www.idnes.cz/.../praveky-recept-na-vino-amfory...
Komentáre
Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.