Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Gruzínsko sa považuje za kolísku vinárstva

Dátum: 10.05.2021
Autor: EWORKS.sk
Počet videní: 369
Gruzínsko sa považuje za kolísku vinárstva

Víno prvýkrát vyrobili pred 8 až 10-tisíc rokmi, a to úplnou náhodou. Pár bobuliek hrozna zabudli v hlinenej amfore, tie tam sfermentovali, a tak vzniklo víno.

Gruzínsko sa považuje za kolísku vinárstva. Víno prvýkrát vyrobili pred 8 až 10-tisíc rokmi, a to úplnou náhodou. Pár bobuliek hrozna zabudli v hlinenej amfore, tie tam sfermentovali, a tak vzniklo víno.
Obľúbený nápoj dodnes vyrábajú tradičným spôsobom. Pozbierajú hrozno, vložia ho do hlinených amfor umiestnených v zemi a nechajú zatvorené zopár týždňov alebo mesiacov. Potom tieto amfory otvoria, sfermentovanú masu zlejú a tradá, víno je hotové.
Niektoré vinárstva skúšajú tento starý spôsob aj neďaleko Vajnor na Morave https://www.idnes.cz/.../praveky-recept-na-vino-amfory...
 
 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.