Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Svätomartinské požehnanie vína

Oslavy sv. Martina sú už od čias Rakúsko-Uhorska spájané s vinárskou tradíciou. Presne 11. novembra sa totiž každoročne, nielen u nás, ale aj v Česku či Rakúsku, otvárajú prvé vína tohtoročnej úrody. Podľa starej tradície víno z úrody daného roka požehnáva cirkevný hodnostár.

315085882_2550399905119143_890584298693590233_n

V malokarpatskej oblasti sa začalo s požehnávaním mladých vín v polovici 90. rokov minulého storočia. Inšpirácia pochádza zo susedného Burgenlandu. Svätý Martin je patrón tejto vinohradníckej oblasti. Podľa etnologičky Emy Drábikovej sa kedysi zvyklo požehnávať víno na Svätého Jána 27. decembra. Tento zvyk vychádzal z legendy, že ktosi chcel otráviť apoštola a podal mu kalich s jedom. Keď Svätý Ján kalich požehnal, vyšiel z neho had a apoštol vypil nápoj bez ujmy na zdraví.

Kým v susednom Česku a Rakúsku sa prvé vína tohtoročnej úrody otvárajú na svätého Martina, na Slovensku sa môžu uvádzať na trh od prvého novembrového pondelka. Mladé vína sa vyznačujú sviežosťou a ľahkosťou a odporúča sa rýchlo ich vypiť, ideálne do fašiangov. Podľa definícií, ktoré nájdeme v mnohých učebniciach, v príručkách, alebo bedekroch o víne je mladé víno produktom primárnej fermentácie hroznového muštu, bezprostredne potom čo skončí prvá fáza, ktorej hovoríme tvorba vína. Každé víno prechádza rôznymi fázami života. Mladé víno je na svojom začiatku života nezrelé, naivné a neskúsené, ale je veľmi svieže, no stále ešte akoby neposkladané a vo svojej podstate nedokončené. Niekedy trvá týždne či roky, kým mladé víno dozreje do dospelosti. Stará vinárska poučka hovorí, že nie je rozdiel medzi mladým vínom a mladou ženou. Obe sú totiž veľmi nezrelé a dokážu nás neskutočne omámiť. Mladé víno má veľa podôb a býva oblečené v šatách rôznych strihov a štýlov. Treba dodať, že zvyčajne mu veľmi pristanú. Pre mladé vína je typická sviežosť, ľahkosť a ovocná chuť. Macerácia a kvasenie pri ich výrobe prebieha kratšie. Čas, kedy je mladé víno pripravené na konzumáciu, sa odlišuje ako podľa doby zrenia, tak aj podľa rôznych zvykov.

Požehnanie mladých vín na Svätého Martina je tradícia spojená s ochutnávaním prvých mladých vín z tohtoročnej úrody. Je to príležitosť pre vinohradníkov, vinárov a milovníkov vína, aby sa stretli a odprezentovali kvality svojich vín. Nuž a napokon, Svätému Martinovi je zasvätená naša Bratislavská korunovačná katedrála, čiže je pekné, že sa toto podujatie koná práve v tento deň. Vajnory hoci boli po mnohé storočia samostatnou dedinou pri Bratislave, tak veľké plochy pozemkov a teda aj vinohradov tu vlastnili práve bratislavskí mešťanostovia a teda Vajnory s Bratislavou boli vo veľmi úzkom vzťahu.

Od vinárov z Vajnorského vinohradníckeho spolku - Via Vitis určite treba ochutnať Irsai Oliver – typické mladé víno, ale aj červené vínko z minulého roku, ktoré je práve teraz ešte stále mladé, či komunitný Müller Thurgau, na ktorom sa podieľajú všetci členovia a členky spolku, ale aj dobrovoľníci a dobrovoľníčky, ktorí nám chodia pomáhať do vinohradu a tak pomáhajú zachrániť dedičstvo našich otcov od spustošenia a zástavby.

 

Ako to vyzeralo v každom roku:

Pozvánka Ako bolo
Vajnory Bratislava Vajnory Bratislava
2021   2021 P + 2021 M  
2022 2022 2022 2022
2023 2023 2023 2023